Blaturi din Marmura pentru Bucatarie

Marmura si beneficiile ei in Bucatarie
Avantajele blaturilor de marmură sunt multe și nu tin numai de frumusete

Blaturile din marmura sunt destul de dure incat sa se poata taia direct pe ele cu cutitul, fara sa se zgarie.
Marmura este rezistenta la caldura, putand pune oala sau tigaia fierbinte direct pe blatul de marmura.
Marmura nu este la fel de rezistenta ca si granitul, dar este totusi un material solid, fiabil, care va dura zeci de ani.
Daca doriti canturi sofisticate, marmura este o alegere bună, deoarece este mai moale comparativ cu granitul si este mai usor de prelucrat.
Unul dintre avantajele cumpararii unui blat de marmura direct de la producator ar fi faptul ca poti vedea exact lastra de marmura din care iti va taia si prelucra blatul de bucatarie dorit, neavand astfel surprize ulterioare in legatura cu culoarea marmurei. De obicei in Romania firmele care se ocupa cu monumente funerare din marmura executa si blaturi de bucatarie.
Suprafața marmurei este în mod natural rece, iar prin urmare dacă doriti sa framantati un aluat, un blat de marmură este o alegere perfecta.
Blaturi din Marmura pentru Bucatarie

Totusi exista si dezavantaje la folosirea blaturilor din marmura

Unul dintre dezavantajele marmurei este acela ca este foarte porosa avand un grat de absorbtie mai ridicat decat granitul – spre exemplu: vinul roșu și alte lichide foarte pigmentate au sanse mari sa pateze blatul de marmura, fiind foarte greu daca nu chiar imposibil sa il mai curatati.
Alimentele și lichidele acide, cum ar fi lămâile sau roșiile, sunt deosebit de dăunătoare pentru marmură, deoarece acestea vor matuii suprafața blatului, pierzandusi luciul.
Marmura se zgarie mai usor decat granitul.
Etanșarea blatului este critică. Acestea fiind spuse, chiar și un blat de marmură sigilat si curatat in permanenta isi va schimba culoarea în timp.
Unii producători nu vor garanta blaturile de marmură dacă sunt instalate în bucătărie.

Intretinerea blaturilor de bucatarie din marmura

Curățați imediat scurgerile. Cu cât un lichid ramane mai puțin timp pe suprafață, cu atat sunt mai mici sansele ca el sa patrunsa in piatra.
Nu folositi produse abrazive pe marmură, inclusiv detergenți sub formă de pulbere, bureti abrazivi și detergenți universali care conțin acizi.
Utilizați detergent lichid ușor, de spălat vase sau săpun și apă caldă cu un prosop neabraziv sau burete pentru curățarea regulată.
Pentru mizerie dură, utilizați un detergent neutru pentru piatra.
Folositi solutii speciale pentru intretinerea blaturilor din marmura, aceste solutii sunt de obicei impermeabilizante astfel putandu-se evita riscurile patarii marmurei.